browser icon
You are using an insecure version of your web browser. Please update your browser!
Using an outdated browser makes your computer unsafe. For a safer, faster, more enjoyable user experience, please update your browser today or try a newer browser.

De handboog

Hoewel de legendarische figuur Willem Tell een kruisboogschutter was, beoefenen wij uitsluitend de handboogsport. Maar “beperkt tot de handboog” is nauwelijks een beperking, er bestaat een enorme variatie aan bogen. Voor de kruisboog zijn aanvullende vergunningen nodig waarover we niet beschikken. Hieronder een korte uiteenzetting van de hoofdcategorieën en de varianten daarbinnen.

Barebow

De barebow, letterlijk “kale boog”, wordt ook wel traditionele boog genoemd. De term suggereert iets eenvoudigs en gelijkvormigs, maar de historie van de boogschietende mensheid omvat vele oude beschavingen en tijdperken en de variatie in vorm en bouw is enorm. Lees meer over de barebow.

Recurve

Hoewel “recurve” duidt op de teruggebogen uiteinden (iets wat ook bij veel historische bogen voorkomt) wordt hier gedoeld op de take-down recurve met vizier, stabilisator en andere attributen zoals die op de Olympische Spelen is te zien. Lees meer over de recurve.

Compound

Het engelse woord compound kan zowel samengesteld als gecompliceerd betekenen. De compound handboog is samengesteld uit middenstuk, werparmen, assen, katrollen, kabels en pees. En dat ziet er ingewikkeld uit als je bij “boog” denkt aan een gebogen stok met een pees. Lees meer over de compound.


Beheerder: Willem Tell Delft free for life counter