browser icon
You are using an insecure version of your web browser. Please update your browser!
Using an outdated browser makes your computer unsafe. For a safer, faster, more enjoyable user experience, please update your browser today or try a newer browser.

Over handboogschieten

Sinds mensenheugenis werd van pijl en boog gebruik gemaakt voor de jacht en bij oorlogsvoering. De laatste tijd geniet het handboogschieten een toenemende populariteit en bekendheid als sport en recreatie. Mede door boeken en films als Lord of the Rings, The Hunger Games en De Grijze Jager wordt boogschieten in de kijker gespeeld. Op evenenenten als Elfia en Castlefest gaan velen verkleed als Legolas, Katniss Everdeen of Robin Hood. Boogschieten spreekt nog steeds jong en oud tot de verbeelding.

De handboog

Hoewel de legendarische figuur Willem Tell een kruisboogschutter was, beoefenen wij uitsluitend de handboogsport. Maar “beperkt tot de handboog” is nauwelijks een beperking, er bestaat een enorme variatie aan bogen. Lees meer over de soorten handboog.

De pijlen

Voor optimale resultaten moeten de boog, de pijl en de schutter op elkaar zijn afgestemd. Pijlen zijn er in vele soorten, lengtes, stijfheden, gewichten en materialen. We geven een beknopt overzicht van de keuzes en een paar bijzondere toepassingen. Lees meer over de soorten pijlen.

Het schot

Zoveel verschillende bogen als er zijn, zoveel schietstijlen zijn er ook. In de basis is veel hetzelfde. Probeer dit niet thuis. Behalve omstanders en meubilair kan dat schouders en rug kosten.

De doelen

Op de Olympische spelen zie je doelplaten met gekleurde ringen, geprikt op schijven geperst stro op een statief. Hoewel de meest gangbare is dit maar één van vele doelen voor de handboogsport, en daarmee maar één van vele soorten wedstrijd. Lees meer over doelen en wedstrijdvormen.


Beheerder: Willem Tell Delft free for life counter