browser icon
You are using an insecure version of your web browser. Please update your browser!
Using an outdated browser makes your computer unsafe. For a safer, faster, more enjoyable user experience, please update your browser today or try a newer browser.

Recurve

Hoewel “recurve” duidt op de teruggebogen uiteinden (iets wat ook bij veel historische bogen voorkomt) wordt hier gedoeld op de take-down recurve met vizier, stabilisator en andere attributen zoals die op de Olympische Spelen is te zien.

Olympische stijl recurve boog

Vizier

Er bestaat een flinke verscheidenheid aan vizieren. De eenvoudigste zijn kort, dat wil zeggen dat de vizierkorrel maar een weinig verder van het oog vandaan zit dan de boog zelf. Hoe langer, hoe lastiger het is om de constructie licht en toch stabiel te maken. Een ander punt is de instelling: bij de eenvoudige vizieren zit slechts een borgschroefje om te voorkomen dat de slede voor de hoogte-instelling spontaan verschuift, de wat luxere hebben een schroefdraad- of wormwiel-overbrenging met een knop.

Voorbeelden van vizieren

Sommige vizieren hebben talloze borgschroefjes waarvan er dan vaak ééntje los trilt, andere hebben slimme constructies met nylon onderdelen welke klemmen en dus geen borgschroef nodig hebben. Probeer dus uit wat je prettig vindt en bedenk wat je er voor over hebt.

Stabilisator en sling

De werking van de stabilisator spreekt voor zich, die van de sling iets minder. De stabilisator vergroot het traagheidsmoment van de boog, met andere woorden: de boog reageert trager op onbedoelde bewegingen en maakt daarmee het schot nauwkeuriger (aangenomen dat het richten accuraat gebeurt, maar dat is meestal niet het probleem).

Links: stabilisator-set met één lange en twee korte staven, V-bar en extender. Rechts: pols-sling

Als het handvat van de boog stevig wordt vastgehouden dan wordt vaak torsie aangebracht: de hand wil de boog in een andere richting hebben dan de krachtlijn van de uitgetrokken boog. Met een open hand treedt die torsie niet op, maar dan zou de boog uit de hand vallen wat een automatische grijp-reactie uitlokt. De sling voorkomt dat de boog uit de hand valt en daarmee kan de grijp-reflex worden afgeleerd.

Button, oplegger en clicker

De oplegger houdt de pijlpunt op een bepaalde hoogte en buigt of draait opzij bij het passeren van de vanen van de pijl. De button (amper zichtbaar op deze afbeelding) is een door een veer aangedrukte stift die de zijwaartse uitwijking van de pijl dempt. Dit precisie-onderdeel doet denken aan een drukknop (vandaar de naam button) en behoeft zorgvuldige afstelling.

Button, oplegger en clicker

De clicker is een bladveer die van de pijlpunt afglijdt (“klik”) als de gewenste uittreklengte is bereikt. Bedenk dat bij volle uittreklengte een paar millimeter verschil al een aanmerkelijk verschil in energie betekent, en daarmee in pijlsnelheid en dus hoe hoog de pijl op het blazoen terechtkomt.


Beheerder: Willem Tell Delft free for life counter