browser icon
You are using an insecure version of your web browser. Please update your browser!
Using an outdated browser makes your computer unsafe. For a safer, faster, more enjoyable user experience, please update your browser today or try a newer browser.

Compound

Het engelse woord compound kan zowel samengesteld als gecompliceerd betekenen. De compound handboog is samengesteld uit middenstuk, werparmen, assen, katrollen, kabels en pees. En dat ziet er ingewikkeld uit als je bij “boog” denkt aan een gebogen stok met een pees.

Compound bogen van verschillend ontwerp

De meeste compound bogen hebben een zogenoemde let-off. Dat houdt in dat de boog op volledige uittreklengte kan worden vastgehouden met een fractie van kracht die nodig is om de boog uit te trekken. Een 60 pond compound boog met een 75% let-off is dus maar 15 pond op volle lengte. Doordat deze 60 pond vrijwel constant blijft gedurende het uittrekken (en schieten) komt er veel energie en daarmee snelheid in de pijl terecht.

Grafiek van de kracht uitgezet tegen de uittreklengte (geïdealiseerd).

Net als de olympische recurve worden er diverse attributen gebruikt op/bij de compound boog zoals stabilisator, sling en vizier. Deze boog wordt meestal met een mechanische losser gebruikt. De losser houdt de pees op 1 punt vast en het lossen gebeurt “schoon”, dat wil zeggen dat onbedoelde bewegingen in hoogte en breedte minimaal zijn.

Boven: type “hinge” ofwel “back tension”. Onder: type polsband met trekker.

Het vizier heeft een aantal extra’s ten opzichte van de olympische recurve. Het vizier is doorgaans vergrotend waardoor er nauwkeuriger kan worden gericht (en je ziet dat je niet zo stil staat als je dacht). Vaak zit er ook een waterpas in zodat je ziet of je de boog goed verticaal houdt, dit neemt nog een punt van onbedoelde variatie weg. Dan zit er nog een oogje in de pees van de boog, de “peep sight”, en daar doorheen kijk je naar het vizier en het doel. Ook dit maakt het richten nauwkeuriger, het principe is hetzelfde als vizier en korrel op een vuurwapen.

Links: peep en vizier uitgelijnd. Rechts vergrotend vizier met waterpas, peep.

De compound boog is vaak genoeg te zien bij de handboogsport, maar wereldwijd wordt deze boog vooral gebruikt voor de jacht (in landen waar dit is toegestaan, in Nederland mag dit niet). Een typische compound boog voor de jacht is nog geen meter hoog, waar een olympische recurve ongeveer manshoog is en een longbow vaak nog groter.


Beheerder: Willem Tell Delft free for life counter