browser icon
You are using an insecure version of your web browser. Please update your browser!
Using an outdated browser makes your computer unsafe. For a safer, faster, more enjoyable user experience, please update your browser today or try a newer browser.

Barebow

De barebow, letterlijk “kale boog”, wordt ook wel traditionele boog genoemd. De term suggereert iets eenvoudigs en gelijkvormigs, maar de historie van de boogschietende mensheid omvat vele oude beschavingen en tijdperken en de variatie in vorm en bouw is enorm.

Een punt van onderscheid is of de boog wel of geen recurve (teruggebogen uiteinden) heeft. De Engelse longbow en de flatbow (ook wel Amerikaanse longbow genoemd) hebben geen recurve.

Links: Engelse longbow in ontspannen, opgespannen en uitgetrokken toestand. Rechts: flatbow met detail: venster.

Een ander punt van onderscheid is of de boog wel of geen venster heeft. De Engelse longbow en ook veel historische recurve-bogen hebben geen venster, waardoor de pijl iets verder uit het midden langs de boog gaat. De flatbow en moderne recurve-bogen zoals de jachtboog hebben wel een venster.

Bij de recurve-bogen is er flink verschil in hoe lang de oren zijn, dit zijn de starre uiteinden van de boog. Bij de Koreaanse boog zijn deze vrijwel absent, bij Mantsjoe bogen kunnen deze wel 30 cm lang zijn.

Van links naar rechts: Mantsjoe, Mongools, Hongaars, Ottomaans en Koreaans.

De oren werken als een hefboom: de boog wordt bij uittrekken snel zwaar, en daarna slechts langzaam zwaarder naarmate de hefboom in een steeds gunstiger hoek komt. De oren hebben wel massa en dat maakt de boog trager. Vooral de Mantsjoe staat niet bekend als snelle boog, maar was bedoeld om zeer zware pijlen op korte tot middellange afstand door bepantsering te schieten.

Dan zijn er nog variaties in de handgreep. Bij de Engelse longbow is de handgreep minimaal, gewoon een omwikkeling in het midden, vaak van leer. Deze boog buigt ook over de gehele lengte, ook bij de handgreep. De meeste historische recurve-bogen hebben een verdikking in het midden, maar verder weinig meer dan een omwikkeling als handgreep.

Links: Engelse longbow. Midden: Mantsjoe. Rechts: jachtboog.

De flatbow heeft vaak een greep die enigszins naar de hand is gevormd, en de moderne jacht-recurve heeft een zogenaamde pistoolgreep, een ergonomisch goed naar de hand gevormde greep waarbij het drukpunt van de boog op de muis van de hand in lijn met de pols en de arm ligt.


Beheerder: Willem Tell Delft free for life counter