browser icon
You are using an insecure version of your web browser. Please update your browser!
Using an outdated browser makes your computer unsafe. For a safer, faster, more enjoyable user experience, please update your browser today or try a newer browser.

Clout Ruïne van Teylingen 2015

Posted by on 9 september 2015

Op zondag 6 september hield Vvh Attila een cloutverschieting naast de ruïne van Teylingen. Ruim tien mensen van HBSV Willem Tell deden mee.

Enkele rondjes proefschieten voor de wedstrijd.

Enkele rondjes proefschieten voor de wedstrijd.

Voor de meesten van ons was het de eerste cloutverschieting, daarom was het fijn dat vooraf meerdere ronden van 6 proefpijlen werden geschoten om het trucje een beetje door te krijgen. Het was een uiterst drassig weiland en na elke ronde was het even poetsen om de modder van de pijlen te halen.

Pijlen zoeken: van shuin boven/achter zijn ze lastig te zien.

Pijlen zoeken: van achter en schuin boven zijn ze soms best lastig te zien.

Bij een cloutverschieting is het doel om de pijl zo dicht mogelijk bij een vlag te laten neerkomen. De schutter had de keuze om te mikken op een vlag op 90, 120 of 150 meter afstand. De traditionele afstand is overigens 165 meter (180 yards), maar bij dit veldje was dat wat dicht bij de slootkant. Je schiet wijdbeens door het achterbeen gezakt, dit om tamelijk stijl omhoog te kunnen mikken en daarbij de schouders op één lijn te houden.

Een stabilisator helpt, maar aan een vizier heb je weinig onder deze hoek.

Een stabilisator helpt, maar aan een vizier heb je weinig onder deze hoek.

Het was bewolkt en er is even lichte regen gevallen, wat dat betreft zijn we wonderlijk gespaard gebleven, het had ook de hele dag kunnen regenen. Er stond ook een stevige wind waar we vrijwel recht tegenin moesten schieten. De wind was vrij constant en ook daar hadden we mazzel mee, als we vlagen wind overdwars hadden dan was de spreiding van de pijlen veel groter uitgevallen.

Ook aan de allerjongsten was gedacht, die konden schieten binnen de ruïne.

Ook aan de allerjongsten was gedacht, die konden schieten binnen de ruïne.

Onze delegatie heeft een aantal prijzen in de wacht gesleept. Al met al hebben we een leuke dag beleefd, en naar mijn idee moet iedereen dit soort verschieting een keer geprobeerd hebben. Wat mij betreft volgend jaar zeker weer.

Beheerder: Willem Tell Delft free for life counter